Русенски фестивал на роботиката

  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery

Отборът по роботика Coding Stars на СУ «Христо Ботев», гр. Русе се включи в проведения на на 7 май 2017 г., в РУ „Ангел Кънчев” фестивал на роботиката. Регионалната инициатива е част от програмата „Роботика за България“. Русенският фестивал на роботиката събра за участие 14 отбора от Русе, Варна, Разград, Силистра и Козлодуй. Общо 77 ученици и техните ментори участваха в инициативата. Членовете на екипите и техните ментори представиха работата си по робота и изпълнението на мисиите пред жури в няколко направления – „Робо дизайн“, „Робо игра“, „Отборната игра“ и „Изследователски проект“. Изследователския проект е с тема „Съюзници на животните”.

Coding Stars е отбор от ученици от осми и девети клас,  с ментори г-жа Лили Симеонова и г-жа Евелина Грудкова и през есента на 2016г. спечели подкрепа във второто издание на програмата „Роботика за България” – комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и маса за състезателно поле.

Отборът работи по изпълнението на мисии с роботите и по задание за научноизследователски проекти, което се определя на централно ниво от FIRST LEGO League.

Програма „Роботика за България“ се организира по идея и инициатива на SAP Labs България, в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи“. Продължителността й е две години. Програмата стартира през 2015 година с основна цел да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, както и създаването на възможности за работа в екип. Слага се фокус и върху развитието на учителите чрез обучение на менторски екипи от преподаватели, които да сформират отбори от ученици в училищата, в които преподават и да подпомагат ученици и отбори при подготовката им. Тя дава възможност да се изградят екипи за състезания по концепцията на FLL (First Lego League).