Другите за нас

Борислава Радоева, ученичка от 6. клас на 125 училище „Проф. Боян Пенев“ София, която е внучка на Гинка Радоева, бивша възпитаничка на нашето училище, журналистка (публикува статии в различни сайтове за пенсионери), пенсионерка по настоящем, посети нашата гимназия и остави впечатленията си в следните редове:

                           Гнездо на Будители

Русе  е перлата на река Дунав. Той е един от най- красивите градове,  който в миналото е  наричан „Малката Виена”… Русе е роден град на мояте родители…  През пролетната ваканция аз, баба и дядо посетихме с определена мисия СОУ „Христо Ботев”. В миналото то е било известно като Мъжката русенска гимназия ”Княз Борис”. Тук е учил патронът на моето училище в София – проф. Боян Пенев. Той е роден в Шумен на 27 април 1882 г. Една от неговите известни творби е „История на новата българска литература“. През 1902 г. продължава образованието си в Русенската гимназия, която завършва през есента на същата година. В онези далечни времена, той е усъвършенствал своето образование в Европа –  Мюнхен, Берлин, Краков, Варшава… Починал е през лятото на 1927 г. 25 юни.

В музейната сбирка на училището, библиотекарката ни запозна със снимки и бележници на бележити българи, бивши ученици и преподаватели от това училище. Днес СОУ „Хр. Ботев” – Русе  продължава традицията да е елитна гимназия с вековна история, в която са учили забележителни българи. Един от тях е бил  блестящият учител Цветан Радославов. Написал е химна на България – „Горда Стара планина” през 1885 г. пред будните очи на своите ученици:

…Мила Родино,

ти си земен рай,

твойта хубост, твойта прелест,

ах, те нямат край…

Цветан Радославов е роден в гр. Свищов през 1863 г. и е починал в София 1931 г.

За спомен от СОУ „Христо Ботев”, разглеждайки музейната сбирка на  училището, библиотекарката  ми подари една книга – Алманах  „Извор”,  издадена през 2014 . И така, в сърцето ми остана едно прекрасно изживяване от пролетта на 2015 година. Препоръчвам на всеки, който дойде в чудния град Русе, да посети това гнездо на възрожденски и съвременни будители!

                                                                    От Борислава Радоева

Сърдечно благодарим на Борислава Радоева!